Jobbig dag.

Kom tidigare till skolan igår för att lämna in min dator och få kameran fixad. Den fungerade ett litet tag... Sen kom jag kom hit tidiagre idag för att lämna in den igen då kameran pajat ännu en gång. Har därför fått en tillfällig lånedator och min egen är inte klar förrän slutet på nästa vecka.
Idag ska jag, som jag sa igår, träna. Sen efter det blir det lite träning och sen kör jag lite träning innan jag går och lägger mig.
Igår hade älsklingen och jag 10 månader, myyyys! ♥

tjockis

Haft en minst sagt dålig dag. Inte haft ork till någonting och nu går jag och lägger mig. Imorgon väntar ännu en skoldag och efter det måste jag träna. Måste. Har slutat med allt vad sötsaker heter (godis, chips, läsk, kakor, glass - ja allt man kan tänka sig!) och har bestämt mig för att träna stenhårt. Ska göra allt för att få tillbaka det jag en gång hade... Godnatt!

Veckans åsikt ®

Tänkte lägga upp en text/insändare som jag skrivit i skolan. Uppgiften var att övertyga läsare med hjälp av starka argument osv. Vill ni veta vad jag skrev om? Läs! (Om ni orkar vill säga, den är onekligen lång)

 

 

 

Det borde vara lagligt att förvärva sin egen alkohol vid 18 års ålder.


Att fylla arton år innebär en mängd olika saker och framförallt är det då du blir myndig. Du får lov att gå ut på krogen och dricka alkohol, inhandla alla typer av tobak, medverka i pornografi, rösta i politiska val och nationella omröstningar samt ta körkort. Men en sak du inte får göra är att handla din egen sprit på systemet, där är det lag på att du måste vara minst 20 år.

 

Enligt min mening är detta oförståeligt då flera saker av de jag tidigare nämnt riskerar att föra allvarligare konsekvenser med sig. Jag anser framför allt att det är mindre riskabelt att dricka hemma i sitt eget hus eller hos en vän, än på krogen där man inte alltid har koll på vad som händer. Det händer ofta att folk dricker för mycket, råkar illa ut och inte kan ta sig hem senare på kvällen/natten.

Att bli myndig medför automatisk en del förväntningar, som t ex att man är mogen nog att ta ansvar för sina egna beslut samt sitt beteende. Då borde man automatiskt vara tillräckligt mogen att köpa sin sprit tycker jag. Vad är egentligen skillnaden mellan att köpa alkohol på krogen och på systemet?

Att få rösta och därmed ta del i den sociala utvecklingen är för mig mer allvarligt än att gå och köpa sprit på systemet. När man är arton år är man vuxen och har förhoppningsvis lärt sig att ta hand om sig själv samt hantera eventuella konsekvenser som kan uppkomma under ens livsgång. Jag syftar i synnerhet på konsekvenser som uppstår om man gjort fel eller betett sig illa på något sätt.

Om lagen ändrades och det plötsligt skulle bli tillåtet att besöka systemet vid 18 års ålder skulle det därmed reducera antalet liter alkohol som årligen smugglas till minderåriga, alltså de som fortfarande har några år kvar innan de själva kan köpa på systemet. Risker finns att det fortfarande finns folk som köper ut åt de som inte är gamla nog, men jag tror absolut inte att det skulle bli värre än det är nu. Det spelar ingen roll vilken åldersgräns det är egentligen, folk kommer ju hela tiden fortsätta köpa till de som är yngre. Allt handlar om gränsdragning.

Jag tycker definitivt att det här är ett ämne som bör diskuteras och göras något åt. Märker man att det inte fungerar och människor fortfarande inte sköter det på ett bra sätt är det inte svårare än att ändra tillbaka lagen igen. Fungerar det bra och människor i samhället inte tar illa vid ser jag det som en chans för vårt land att utvecklas och att folk ska inse att det faktiskt finns betydligt allvarligare saker än att köpa sprit på systemet när man är 18 år.

Jag är helt klart långt ifrån ensam vad gäller min åsikt. Så mycket som 37 procent av riksdagsledamöterna är för en sänkning till 18 år på systembolaget. Socialdemokraten Hillevi Larsson uttryckte sig såhär i ett mejl till Aftonbladet, som vid ett tidigare tillfälle skickat frågan om vad de olika riksdagsledamöterna hade för åsikter kring detta:

- ”När man är 18 år får man rösta, gifta sig, lära sig att döda någon i militärtjänsten och verkligen döda någon i krig. Dessa saker är av högre dignitet och kräver minst lika stor mognad som att själv handla ut på Systemet.”